Lange Hofstraat

Lange Hofstraat

Vanaf het Hof van de graaf ('s Gravenhof) loopt een lange straat in één rechte lijn naar een punt aan de driedubbele gracht waar men de stad kon verlaten en binnenkomen. Deze toen droge grachtengordel vormt momenteel onze magnifieke "marktensingel" met op de hoek van de "oversteekplaats' de Wijnhuistoren en er tegenover Huize Gelre. De straat wordt in o.a. 1349 en 1476 oorspronkelijk alleen Hofstraat genoemd. 

Het Wijnhuis werd in de middeleeuwen vooral 'Vreden' genoemd, of de 'taveerne To Vreden'. Het was dus een herberg, waar het stadsbestuur ook de wijn liet keuren (Wijnhuis). De oudste kern van het gebouw (de kelder) gaat terug op de periode rond 1300.

 De Lange Hofstraat vormt de scheiding tussen twee stadsdelen. Ten oosten het Mommerhavenkwartier, naar het geslacht Mommerhave dat hier bezittingen had en ten westen het Waterstraatkwartier, waarvan de herkomst van de naam wel duidelijk is. Waterstraat wijst op de aanwezigheid van veel water, in combinatie met de IJssel en misschien van vroegere, doodlopende, aftakkingen van de Berkel.

De rechte as van de straat vormt als het ware een as waaromheen in een halve cirkel de oudste nederzetting gegroepeerd lag. Aan het noordeinde van die as lag over de grachten een brug die volgens Middeleeuwse bronnen de Logiënbrug genoemd werd. Logiën zijn kleine "winkeltjes" of bedrijfjes die op of bij brug gevestigd waren. Er was dus al sprake van bedrijvigheid.