HuisnamenStraatnamen-4

_Als panden konden spreken

Als panden konden spreken

Als u door het centrum van Zutphen loopt en af en toe omhoog kijkt kunnen ze u niet ontgaan: de namen boven in de gevels van historische panden in de binnenstad van Zutphen. Wat betekenen die namen eigenlijk? Waar komen ze vandaan en wat weet de huidige bewoner erover te vertellen? 

 Webeginnen met een algemene introductie over de Sprekende Panden van Zutphen.

Vroeger hadden huizen geen huisnummers. Tot aan het begin van de 19e eeuw werden specifieke panden herkend aan de straatnaam en de bewoner. Een naam van een huis kon ook bepaald worden door de functie die het pand had of het beroep dat in het gebouw werd uitgeoefend. Door het pand een eigen naam te geven onderscheidde het zich van andere panden in de straat.

Lees meer: _Als panden konden spreken

_Barlheze

Barlheze

Het gaat hierbij om een zeer oude naam. Hees of Hese betekent: Bosjes van laag hout, struikgewas. Het eerste element is minder duidelijk. Vermoedelijk is hier sprake van een persoonsnaam. Bero, Berilo, Berle,. Zodat de hele naam dan betekent bosjes van Berle. Berle was vermoedelijk de eigenaar of pachter. Het geheel geeft aan dat de naam ouder is dan de straat. De straatnaam wordt In de Middeleeuwen verscheidene keren vermeld. Onder andere in 1356, 1386 en in 1452.

Bron: Zutphense straatnamen.
H. Buitenhuis 1982

 

Laarstraat

De Karakteristieke Laarstraat in de Zutphense binnenstad heeft in 2009 een metamorfose ondergaan. De herinrichting en rioolvervanging waren voor de archeologische dienst van de gemeente Zutphen aanleiding om het werk uitvoerig te begeleiden. En niet zonder resultaat!

Lees meer: Laarstraat

Lange Hofstraat

Lange Hofstraat

Vanaf het Hof van de graaf ('s Gravenhof) loopt een lange straat in één rechte lijn naar een punt aan de driedubbele gracht waar men de stad kon verlaten en binnenkomen. Deze toen droge grachtengordel vormt momenteel onze magnifieke "marktensingel" met op de hoek van de "oversteekplaats' de Wijnhuistoren en er tegenover Huize Gelre. De straat wordt in o.a. 1349 en 1476 oorspronkelijk alleen Hofstraat genoemd. 

Lees meer: Lange Hofstraat

Sprongstraat

De Sprongstraat genoemd naar de familie Stronk die daar hebben gewoond.

In deze straat zijn een aantal bijzondere gevels te vinden. Wat te denken van een prachtige Art Deco gevel. Kijk eens wat beter naar de glas in lood ramen.

Assenhuys

Het Assenhuys
Beukerstraat 65 en 67 zijn in 1391 samen als één huis gebouwd. Het pand werd het Assenhuys genoemd, naar de familie Asse, handelaren en stadsbestuurders, die het hadden het tot 1455 in eigendom hadden. Tussen 1572 en 1608 is het huis gesplitst.

Lees meer: Assenhuys

De Leye

De Leye

Zutphen - Op de hoek van de Lange Hofstraat en Kolenstraat staat Die Leye, een veertiende eeuws pand dat zijn naam dankt aan de dakdekker Johan Russche, ‘die Leyendecker’. Het hoekhuis is in 1998 en 1999 grondig gerestaureerd.

Lees meer: De Leye

De Rode Toren

De Rode Toren

Het is niet bekend welke Rode Toren de naamgever zou zijn. Wat eertijds een groot middeleeuws pand was zijn nu 2 zelfstandige delen met zelf ook al een respectabele leeftijd en veranderingen.


Dit adres, dat nu als een zelfstandig hoekhuis oogt, was in de middeleeuwen nog groter dan nu. Samen met nr. 26 er rechts van vormden zij de grote stadsherberg De Rode Toren, waarnaar ook de Rodetorenstraat genoemd is.

Lees meer: De Rode Toren

De Reyesende Man

De Reyesende Man

Het hoekpand van de Barlheze bij de Marspoort wordt al vroeg genoemd.

Het was in de 14e eeuw eigendom van de koopmansfamilie Tienpond en rond 1485 van Johan van Dulmen. In de kern is het huis nog middeleeuws. Vanaf 1690 wordt het huis De Reysende Man genoemd en was het een herberg.

 

 

Bron: Zutphen 1485

Koning van Bohemen

Het Huis wordt zo genoemd in 1628. De naam verwijst waarschijnlijk naar de in 1620 naar de Republiek gevluchte (verbannen) protestantse Koning Frederik V van Bohemen. Hij wordt ook de Winterkoning genoemd.

Het imposante hoekpand op de kruising van de Waterstraat, Groenmarkt en Marspoortstraat is rijkelijk voorzien van Engelenbeelden, guirlandes en lauwerkransen staat zeer trots te pronken.

Lees meer: Koning van Bohemen

Belegeringsprenten

Wie is online

We hebben 118 gasten en geen leden online