Bezoekersteller

Zutphen is steeds meer in trek bij bezoekers. We houden graag bij hoeveel mensen deze site bekijken.
216356
VandaagVandaag194
GisterenGisteren211
Deze weekDeze week1277
Deze maandDeze maand3394
?
?
UNKNOWN
Dank voor uw interesse.

Stadswandelingen

wandeling-03Zutphenaren zijn gezegend met hun historische stad die met geen ander te vergelijken is. Je voelt je er thuis en je proeft de geschiedenis wanneer je door de oude authentieke steegjes wandelt en over de oude markten slentert. KijkopZutphen biedt u daarom ook een overzicht aan van alle (stads-) wandelingen die u in de stad Zutphen op eigen gelegenheid of onder leiding van een deskundige gids kunt maken. Wandelen en slenteren door de stad is dus mogelijk op velerlei manieren. Kies een stadswandeling die het best bij u past en geniet van de stad Zutphen. Rond 1190 verleende Graaf Otto 1 van Gelre de stadsrechten. Zutphen bestond al eerder dan 1190. Rond 800 ontwikkelde zich een burg op de plek wat nu het oudste deel van het centrum vormt, rondom het ’s Gravenhof. Pas later zouden de heren van Zutphen verkrijgen. Een stad die zich snel ontwikkelde en zich in 1285 aansloot bij het sterke Hanzeverbond.

Over zee en over de IJssel naar de Rijn vervoerden de Zutphenaren voornamelijk haring, boter en bier en namen wijn mee
 terug. Over land en over de Berkel was hout het belangrijkste artikel. Zutphen en Deventer hadden belangrijke houtmarkten. Zutphen nam gretig deel aan de Hanze: de stad had zelfs een eigen nederzetting in Schonen, een recht dat de koning van Denemarken had gegeven. In de Hanzestad vergaarde Zutphen grote rijkdom die nog steeds is af te lezen aan de vele fraaie panden in de stad. Een Hanze-stadswandeling leidt u langs fraaie koopmanshuizen en pakhuizen uit de Hanzetijd, maar natuurlijk ook uit latere eeuwen. Bovendien gaat de route naar het punt, van waaruit de stad is gegroeid en krijgt u informatie over de wijze waarop de Zutphenaren hun stad tegen indringers beschermden. De wandeling heeft een lengte van 3 kilometer en duurt ongeveer anderhalf uur. Hofjes wandeling Heel bijzonder is ook de Hofjeswandeling die u door het centrum leidt van de oude vestingwerken die op tal van plaatsen nog tastbaar aanwezig is. In het hart van de stad ziet u statige koopmanshuizen en schilderachtige hofjes. Het zijn de groene rustpunten in een oude stad. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met acht Zutphense hofjes. Struinend van hofje naar hofje pikt u tegelijkertijd tal van middeleeuwse gebouwen mee. In verband met geluidsoverlast zijn sommige hofjes ’s avonds na 19.00 uur voor het publiek gesloten. De Agnietenhof is alleen voor het publiek opengesteld van 09.00-13.00 uur. Vestingwandeling Tot slot willen we u nog graag wijzen op de vestingwandeling waarbij u langs de oude grenzen van de stad wordt geleid. In oude tijden werden die grenzen bepaald door wandeling-02poorten, muren, wallen, bastions en grachten. In Zutphen is er veel van bewaard gebleven en de overblijfselen spreken nog altijd tot onze verbeelding. Tijdens de wandeling kunt u nog iets proeven van de middeleeuwse sfeer, die ondanks alle veranderingen van de afgelopen honderd jaar zo goed is behouden.
Bovenstaande kleine greep uit het aanbod van wandelingen kunt u onder andere verkrijgen bij de VVV. Deze is gevestigd in het Stedelijk Museum aan de Rozengracht. Uiteraard kunt u ook onder leiding van een gids de stad verkennen. Onder hun deskundige leiding ziet u niet alleen meer, maar hoort u des te meer de achtergrond informatie die bij de wandeling van toepassing is.

 

tumblr visit counter