Bezoekersteller

Zutphen is steeds meer in trek bij bezoekers. We houden graag bij hoeveel mensen deze site bekijken.
216358
VandaagVandaag196
GisterenGisteren211
Deze weekDeze week1279
Deze maandDeze maand3396
?
?
UNKNOWN
Dank voor uw interesse.
Attentie
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kunstenaars/aarntzen
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kunstenaars/SOBEL
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/zutphenprent

Kunstzinnige 'KijkopZutphen'

Als we in Zutphen rondlopen zien we op vele plaatsen galeries met alle mogelijke vormen van kunstbeoefening. Ook blijkt Zutphen een aantrekkelijk woonklimaat te hebben voor beeldende kunstenaars. Onder hen zijn er meerdere die Zutphen met gebruik van verschillende technieken in beeld brengen.

Zo maakt om er maar een paar te benoemen, Wim van der Meij zeer verfijnde etsen, Alwin Kok ziet Zutphen door een "magisch realistische" bril. Steendrukken van Ami-Bernard Zillweger, en de koeienschilderijen van Dorine de Soet.
Aanschouw Zutphen gezien door de ogen van vele kunstenaars. U zult verrast staan van de vele historisch verrassende locaties en de manieren waarop deze in beeld worden gebracht. Maak kennis met een "Kijk op Zutphen" gezien door ogen van kunstenaars.

Marij Aarntzen

Volgde haar opleiding van 1983 tot 1988 aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘AKI’ in Enschede en studeerde af in de richting schilderen en grafiek.
Sindsdien zijn etsen en schilderen met olieverf op doek haar meest gebruikte technieken.

{gallery}kunstenaars/aarntzen{/gallery}

Jan Baggen

KUN BAGGENJan baggen volgde de opleiding Grafsch ontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Voor uitgeverij Bohn, Scheltema & Holkema en Van Loghem Slaterus diverse ontwerpen voor omslagen en binnenwerken van boeken en tijdschriften gemaakt. Voor de Kluwer kranten (later Wegener) maakte hij 15 jaar lang een wekelijkse rubriek met tekeningen en een verhaaltje over wat er zoal te zien is in het verspreidingsgebied (van Zwolle tot Nijmegen en van Amerongen tot Winterswijk). Voor uitgeverij Broekhuis tekende en schreef hij wandel- fietsboekjes. Aan de hand van de routes wordt de geschiedenis van de groteTwentse Landgoederen behandeld. Zijn favoriete materiaal is de rietpen. Het riet wordt zelf geselecteerd in de natuur, blijft een paar maanden liggen om te "verhouten" en wordt dan tot een pen gesneden. De spontane losse techniek van de rietpen leent zich bij uitstek voor
het werken buiten. Tekenen is niet voor niets de "moeder van de beeldende kunst".

Lees meer: Jan Baggen

Henk Bouwman

henk-bouwmanHenk Bouwman 29-05-1950 heeft zich het tekenen zelf aangeleerd na het traditionele onderwijs volgde hij een G.T. opleiding huisschilder in die tijd moest je een vak leren (tekenen en schilderen deed je maar in je eigen tijd). Op latere leeftijd haalde zijn basis en vakdiploma reclametekening wat hem in zijn verdere ontwikkeling zeer goed van pas kwam. Zijn latere ontdekking van het historische stadsgezicht bepaalde voor een groot deel zijn werk tot nu toe. Er gaat ook geen dag voorbij of hij verdiept zich weer in een oude gevel of steeg. In zijn tekeningen, of het nu gaat om gebouwen, portretten of objecten, toont Bouwman zich een romanticus. Hij vindt schoonheid in een onvolmaakte wereld. Hij heeft oog voor wonderlijke details, waardoor zijn werk herkenning en emotie oproept. Een gave die zelf iets van een wonder heeft, want Bouwman is visueel gehandicapt. Van kinds af aan is hij blind aan zijn linkeroog. Later raakte hij door trombose ook een deel van het zicht in zijn rechteroog kwijt. Gedreven door zijn drang tot expressie en zijn vermogen om zich met potlood en pen uit te drukken blijft hij doorgaan :

“Ik wil mensen laten delen in wat ik zie.” zegt hij zelf.

Lees meer: Henk Bouwman

Peter Kalkowsky

Sinds 1999 is Peter Kalkowsky werkzaam als zelfstandig kunstenaar en typograaf. In het atelier van de graficus staat sinds enkele jaren het drukken met draden in het middelpunt. Zo ontstaan er grafieken waarbij de lijn, kleur, structuur en transparantie met elkaar één verbinding aangaan; deze zijn met houtsnede, anders de favoriete techniek van Kalkowsky, alleen met moeite te bewerkstelligen.

Peter Kalkowsky (1967) beoefent verschillende technieken maar legt zich de laatste jaren vooral toe op een door hemzelf ontwikkelde techniek, de draaddruk. Draaddrukken ontstaan door draden te spannen in een raam, deze in te inkten en ze vervolgens als hoogdruk op papier af te drukken. Dit levert een patroon van lijnen op. Variaties zijn mogelijk door het gebruik van verschillende soorten draden (van wol tot glasvezel), door de meer of mindere fijnmazigheid van het patroon, door de richting van de gespannen draden, door het afdekken van delen van het raam en door het variëren van de inktopdracht. De techniek doet in eerste instantie denken aan de zeefdruk die immers ook met een raamwerk van draden werkt maar anders dan daar is het hier niet de ruimte tussen de draden die het beeld vormt maar zijn het de draden zelf.

Lees meer: Peter Kalkowsky

Alwin Kok

alwin3De schilderijen van Alwin Kok zijn als het ware een confrontatie tussen het concrete en de Illusie. Hij daagt je als het ware uit om het vervreemde effect boven water te krijgen en te zien. Men wordt nieuwsgierig om te weten hoe Alwin aan een onderwerp en compositie komt. Hierdoor is het voor de liefhebber van deze stijl een plezier om emotie en magisch element te voelen die in deze schilderijen verborgen zijn. Een schilderij van Alwin Kok kenmerkt zich door twee richtingen: een realistische en een vervreemde magische onwerkelijke voorstelling. Als eerste zijn het de menselijke figuren die vaak aanwezig zijn in een bijna tijdloze vreemde of onwerkelijke omgeving met op de achtergrond een silhouet van stad of een rivierlandschap.

Lees meer: Alwin Kok

Wim van der Meij

Wim van der Meij in 1949 geboren in de bollenstreek heeft tekenen al zijn hele leven lang als hobby. Echter na zijn eerste ets lessen in 1977 sloeg de hobby om in passie. Wim volgt avondstudies aan de Koningklijke Academie in Den Haag en raakt zo begeesterd dat hij in 1986 besluit zijn baan op te zeggen en als full-time kunstenaar aan de slag te gaan. In 1988 verhuist Wim naar Zutphen.Als etser maakt Wim faam en hij creëert  dan ook voor een uitgebreid ouvre. Vele plekken in het land heeft hij met de etsnaals vastgelegd. Hier vindt u een collectie van zijn Zutphense werken. Meer zien van Wim? Website Wim van der Meij.

 

Cor Sobel

Cor Sobel was aquarellist, schilder en tekenaar.
Hij is geboren te Velsen in 1899 en overleden te Zutphen op 20 maart 1984 Door de benoeming van zijn vader als hoofd van de lagere school de Mettray kwam het gezin deze kant van het land op.
Cor genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en was actief in Groningen, Eefde (Lochem) en Zutphen. Hij vond zijn inspiratiebron in de natuur maar ook kijkjes in de historische binnenstad waren geliefd bij hem.
(meer over zijn biografie leest u in het boek'De Zutphense Scool'door Wouter Derksen, ISBN 90-5730-539-9)

{gallery}kunstenaars/SOBEL{/gallery}

Dorine de Soet

dorine de soet Dorine de Soet is geboren in 1957 in Zeist. In 1977 verhuisde ze naar Amsterdam voor het volgen van verschillende studies waaronder de Amsterdamse Akademie voor Beeldende Vorm-ing. En in 1989 verhuisde ze naar Voorst, bij Zutphen. Daar in de oude pastorie werden haar 2 kinderen geboren. Voorst ligt tussen Deventer en Zutphen in, de ene dag steekt ze de IJssel over naar Zutphen, de andere dag naar Deventer.

In Deventer werkt ze sinds 1996 in de galerie Bij Floors de berg op, aan de Walstraat in Deventer.

Lees meer: Dorine de Soet

Ami Bernard Zillweger

ZILLW-07“Ontstaan in Fribourg, in rom-ande Zwitserland, op 11 januari 1942. Na studies in Zwitserland en Ne derland, vestigt hij zich in Zutphen in 1971. De belangrijkste thema’s van zijn werk zijn mensen en de verhoudingen tussen hen of in vereniging met de natuur, van de landschappen, van de scènes van de toneelwereld, van de dode natuur. Deze thema’s worden gepresenteerd op een subtiele en dichterlijke wijze. Het licht en de kleur spelen er een wezenlijke rol en veraden zijn wortels in de traditie van de Franse verf. De spontane en lichte toets van zijn penseel, die door omtrekken in nauwelijks getekende bewegingen en zijn reeks van kleuren wordt versterkt, geven een spontaniteit en een grote transparantie in zijn werken.

Lees meer: Ami Bernard Zillweger

Zutphen Prent

Over Zutphenprent

Galerie Bozana Milic in Zutphen geeft jaarlijks een vooraanstaand Nederlandse kunstenaar opdracht voor een grafisch werk met Zutphen als inspiratiebron. Inmiddels is een indrukwekkende serie Zutphenprenten ontstaan van hedendaagse Nederlandse topgrafici. Ter gelegenheid van het tweede lustrum zijn deze prenten tijdens een expositie te zien in het Stedelijk Museum Zutphen. Bovendien is de volledige serie ook in boekvorm verschenen onder de titel '10 Zutphense indrukken'. Journalist Agnes van Brussel interviewde voor deze uitgave alle betrokken kunstenaars. Dat gaf haar de kans om bij elk werk de unieke ontstaansgeschiedenis te beschrijven. De tentoonstelliing '10 Zutphense indrukken' is te zien van 3 oktober 2010 tot 16 januari 2011 in de projectkelder van het Stedelijk Museum Zutphen. Het boek '10 Zutphense indrukken' is o.a. te koop via deze website. Klik hier voor meer informatie.
{gallery}zutphenprent{/gallery}

 

tumblr visit counter