Bezoekersteller

Zutphen is steeds meer in trek bij bezoekers. We houden graag bij hoeveel mensen deze site bekijken.
216356
VandaagVandaag194
GisterenGisteren211
Deze weekDeze week1277
Deze maandDeze maand3394
?
?
UNKNOWN
Dank voor uw interesse.

Logo,Stadswapen Vlag & Stadszegel

Onis Creatieve Communicatie tekent voor het ontwerp van het nieuwe Gemeentewapen.

Iedereen die de stad Zutphen vanuit het westen nadert raakt onder de indruk van haar fraaie ligging aan het water. De rivier de IJssel en de imposante koopmanshuizen aan de kade nodigen van verre al uit tot een bezoek. Iets, wat dan ook jaarlijks door honderdduizenden toeristen wordt gedaan. Zutphen was ook in vroegere eeuwen al bijzonder in trek als woon- en verblijfplaats. Zutphen heeft sedert 1190 stadsrechten Regelmatig terugkerende evenementen en de weekmarkt zorgden ook toen al voor een grote stroom bezoekers.

Tegenwoordig heeft Zutphen (ca. 50.000 inwoners) een grote verzorgende functie voor de Achterhoek en een deel van de Veluwe. Rondom het oude centrum zijn de oude vestingwerken op tal van plaatsen zichtbaar. In het hart van de stad ziet u statige koopmanshuizen en schilderachtige hofjes. Te midden van die middeleeuwse schoonheid treft u een moderne stad met een flink aantal bezienswaardigheden en een uitgebreid winkelaanbod met tal van speciaalzaken. De stad heeft twee hotels en een groot aantal restaurants, cafés en bars. In de zomer is het goed toeven op de terrasjes in de binnenstad en aan de IJssel.

Dat ook in dit nieuwe logo de middeleeuwse beschrijving van Zutphen, "Zutphania turrita" duidelijk naar voren komt is vanzelfsprekend.

 

De beschrijving van het wapen van Zutphen volgen het diploma d.d. 28 januari 1978 luidt:
"Doorsneden:
I in azuur (= blauw) een gekroonde, dubbelstaartige, gaande leeuw van goud, getongd en genageld van keel;
II in zilver een ankerkruis van keel (= rood). Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee dubbelstaartige leeuwen van goud, getongd en genageld van keel."
Stadswapen
Stadswapen

Geschiedenis van het wapen

gemeentewapen zutphen
De geschiedenis van het wapen van Zutphen gaat terug tot de veertiende eeuw. De leeuw van goud op het veld van blauw is de leeuw van de Gelderse landsheer (vóór 1339 de Graaf van Gelre, na 1339 de hertog van Gelre). De landsheer voerde aanvankelijk alleen deze leeuw in het wapen. Vele voormalige en nu nog Gelderse steden hebben deze leeuw in hun stadswapen opgenomen.
De Gelderse leeuw wordt "klimmend" afgebeeld, dat wil zeggen staade op de achterpoten. In het Zutphense wapen is de leeuw ter willen van de beperkte ruimte "gaand" afgebeeld, dat wil zeggen op drie poten met de rechtervoorpoot geheven. Het rode ankerkruis op een wit veld is vermoedelijk van ouds het teken van de stad Zutphen. Het ankerkruis werd ook gezien als symbool van de stad als Hanzestad. Wanneer men ten strijde trok werden vaantjes meegevoerd met ditzelfde symbool en met dezelfde kleuren. Vanaf 20 juli 1816 was de leeuw in het wapen van Zutphen "klimmend" afgebeeld. Het wapen werd op die datum ingeschreven in het 'wapenregister publieksrechterlijke lichamen bij de Hoge Raad van Adel'. Louter om esthetische redenen is thans voor een "gaande" leeuw gekozen. Het komt de vlakverdeling van beide delen van het wapenschild te goede.
Gemeentevlag
Flag of Zutphen.svg

De vlag ingesteld bij raadsbesluit van 25 november 1974 nr.22, stelt het ankerkruis als stedelijk symbool centraal.
Technische gegevens:
hoogte verhouding van de drie horizontale banen: 1:3:1
lengte breedte verhouding van de vlag 3:2
de armen van het kruis zijn van gelijke lengte
de dikte van de armen van het kruis is 1/6 deel van de hoogte van de vlag
het centrum van het kruis bevindt zich op 1/3 van de lengte, vanaf de broeking (mastzijde) van de vlag
Het blauw/wit komt voor in het gemeentewapen.
Het ankerkruis schijnt het eigenlijke stedelijke embleem te zijn geweest. Bekend is, dat in de Middeleeuwen de krijgsbanier van de stad een "root cruyce" op wit doek vertoonde. Enkele Zutphense geslachten als van der Marsch en van der Voorst, voerden dit ankerkruis eveneens van oudsher.
Stadszegel

Het oudste stadszegel is bevestigd aan een oorkonde uit 1243. Dit stadszegel laat een toegangspoort in een grote toren zien die aan beide zijden door smallere spiegelbeeldige torens wordt geflankeerd. De torens zijn onderling verbonden door getinneerde muren. Zo biedt dit zegel een schematische weergave van de stad. Het randschrift van het zegel luidt: "SIGILLUM CIVITATIS ET BURGENSIUM IN SUTPHANIA"


Ruim een eeuw, in 1353, later wordt een ander stadszegel in gebruik genomen. Dit is het zegel waarvan u bijgaande afbeelding aantreft. Het beeld van het stadswapen is voller geworden. De grote toren groter, de flankerende torens zwaarder en er zijn meer bouwwerken tussen de torens opgenomen. De afmeting van het zegel is ook flink toegenomen. Was het eerste zegel 6,3 cm. in doorsnee, het nieuwe zegel meet maar liefst 9 cm. Dit zegel stamt dan ook uit de voor Zutphen zeer welvarende periode in de 14e eeuw. Ook wel bekend als de "Gouden eeuw" van Zutphen. Het randschrift is ook gewijzigd en luidt nu: "SIGILLUM CIVITATIS ET BURGENSIUM IN ZUTPHANIENSIUM" (Zegel der stad en burgerij van Zutphen)
Verbonden door een zilveren ketting is aan het stadszegel een contrazegel bevestigd. Op dit zegel treffen we het randschrift: "SECRETUM CIVITATIS SUTPHANIENSIS" aan. (Geheimzegel der stad Zutphen)

tumblr visit counter