Bezoekersteller

Zutphen is steeds meer in trek bij bezoekers. We houden graag bij hoeveel mensen deze site bekijken.
216357
VandaagVandaag195
GisterenGisteren211
Deze weekDeze week1278
Deze maandDeze maand3395
?
?
UNKNOWN
Dank voor uw interesse.

Bloedstollend Zutphen

kaft

Wandelend door mijn geboortestad Zutphen, ontdek ik bijna elke dag wel weer iets nieuws wat mij in al die jaren dat ik hier opgroeide is ontgaan. Elke straat, elk gebouw en elke inwoner heeft zijn eigen, onvertelde verhaal. Allemaal samen vormen zij het verhaal van Zutphen, een stad die slechts een handjevol aardbewoners zal kunnen aanwijzen op een kaart, maar die verhalen te vertellen heeft die niemand achter haar zou zoeken. Talloze mensen zoals u en ik leefden hier eeuwenlang hun leven en ervoeren hier hun successen en tegenslagen, voelden hun liefde, haat, verdriet en blijdschap, voerden hun strijd en leefden hun leven met alle mooie, glorieuze, bijzondere en meest duistere keuzes waartoe een mens in staat is.
     In tegenstelling tot degenen die hun verhalen opschreven of deze in recenter tijd deelden met hun nabestaanden, zijn de meeste van deze verhalen verloren gegaan. Nooit zullen wij weten aan wie de vuurstenen bijl toebehoorde die in Leesten werd gevonden, wie de eerste steen van de Walburg heeft gelegd of wie de eerste stoomtrein uit station Zutphen zag vertrekken, maar aan de hand van historische bronnen en archeologische vondsten is het wel mogelijk ons een beeld te vormen van hoe Zutphen er in die tijd uitzag. Hoewel dit een roman is en de meeste personages uiteraard niet echt hebben bestaan, zijn hun verhalen zo nauwkeurig mogelijke reconstructies van wat de echte Zutphenaren in die tijd moeten hebben gezien en meegemaakt. De namen en handelingen van veel personages zijn fictief, maar de plaatsen en historische gebeurtenissen waarin zij plaatsvinden zijn dat niet. Ik hoop in dit boek dan ook een zo realistisch mogelijk beeld te scheppen van de levens van vroegere Zutphenaren die hun verhaal niet meer zelf kunnen vertellen, zodat ook de huidige Zutphenaren weten van welke eeuwenoude, geweldige traditie zij deel uitmaken. Laat u verwonderen door de lange, boeiende, gruwelijke, schokkende, fantastische en eigenaardige geschiedenis van deze bijzondere stad! 

Bloedstollend Zutphen bevat opmerkelijke historische verhalen, die zich afspelen in een stad met een rijke maar ook zeer gruwelijke geschiedenis. Prachtige verhalen over onze mooie stad op een boeiende manier in beeld gebracht door Frank Smaling. Frank, geboren en getogen in Zutphen, schreef zijn debuutroman met de geschiedenis van Zutphen als uitgangspunt. Hij heeft een aantal verhalen uit het verleden opgedoken en deze op spannende wijze verhaald. Het boek ligt al enkele maanden bij de diverse boekhandels in Zutphen en hier op de site KijkopZutphen vindt u een selectief aantal intro's uit het boek. Leest u hier een voorproef uit 'Bloedstollend Zutphen'. De complete verhalen .... tja die staan in de uitgave.

ISBN: 978-90-5512-410-7

Het boek is te verkrijgen via o.a. de plaatselijke boekenwinkels de uitgeverij en landelijke kanalen.
Link: Boek en Buro
Link: Van Someren ten Bosch
Link: Uitgeverij van de Berg

Link: Bol.com

Doodsnood op Kerstavond

's-Gravenhof, 1490

'DAAR IS DIE SCHOOIER! GRIJP HEM!' 
     Dietmar, een oude zwerver in een vieze, gerafelde mantel, rende in paniek langs de muren van de Sint Walburgiskerk. Achter zich hoorde hij het geschreeuw van Grimbert en zijn mannen, de hulpjes van de schout. Hun laarzen kraakten in de sneeuw en hun fakkels verspreidden gloeiende vonken over het kerkhof. Dietmar rende zigzaggend om de oude grafzerken heen en keek achterom. Ze begonnen hem in te halen!

     Opeens bleef zijn voet achter een boomwortel haken en hij viel voorover. Hij sloeg met zijn hoofd tegen een grafsteen en klapte neer in de sneeuw. Hij greep kermend naar zijn voorhoofd; zijn handen zaten onder het bloed!

Lees meer: Doodsnood op Kerstavond

De Vikingen komen!

‘s-Gravenhof, het jaar 882

‘ALARM! ALAAARM!’ schalde het door Sutfenne. Lange schepen, versierd met slangen- en drakenkoppen, naderden vanuit het zuiden. Het waren Deense Vikingen onder leiding van de beruchte Godfried de Noorman, die Dorestad had veroverd en nu vanuit Numaga op weg was naar Sutfenne en Daventre(1). De IJssel, die Sutfenne normaliter tegen aanvallen beschermde, vormde geen obstakel voor de snelle Vikingschepen. De aanval kwam volkomen onverwacht en er brak grote paniek uit in het dorp. Swanhild riep haar kinderen bij zich, terwijl haar man Herwulf haastig naar buiten kwam gerend. Hij droeg een dikke wambuis en een boog met pijlenkoker over zijn schouder. In zijn handen hield hij zijn speer. Hij gaf haar nog snel een kus en rende toen naar de IJssel.

Lees meer: De Vikingen komen!

Een bezoek aan de markt

Laarstraat, zomer 1270

Donderdagochtend; er was al vroeg bedrijvigheid in de stad en mensen uit de omgeving kwamen langs alle toegangswegen naar Zutphen toe. De meesten te voet maar nu en dan rammelde er ook een kar voorbij. Reynildis verliet haar huis aan de Laarstraat en ging ook op weg naar de markt. Ze droeg een grote, gevlochten mand om haar boodschappen in te doen en de lederen zolen van haar schoenen schuifelden onhoorbaar over de bestrating van houten stammetjes.(1) Aan het einde van de Laarstraat verscheen de nieuwe stadsmuur met daarin de Laerpoort,(2) die toegang gaf tot de stad. Ze wandelde via het bruggetje over de gracht naar de poort, waar ze zonder problemen werd doorgelaten omdat de wachtposten haar inmiddels wel kenden.

Lees meer: Een bezoek aan de markt

De Spanjaarden verdreven

Drogenapstoren, dinsdag 10 juni 1572

Hoorngeschal galmde over de stad en vluchtende mensen keken jachtig omhoog naar Drogenap’s toren. Thonis pauzeerde even om zijn longen opnieuw vol lucht te zuigen en blies nogmaals zo hard als hij kon. Het alarmsignaal van de torenwachter echode door Zutphen, maar het was eigenlijk al te laat. Waarom was er bij de buitenpoorten geen alarm geslagen? De aanvallers liepen al in de Spittaalstraat en op de Zaadmarkt kwamen ruiters voorbij gegaloppeerd. Hoe hadden ze in vredesnaam zo snel en diep in de stad kunnen doordringen? Ze moesten wel hulp hebben gekregen van binnenuit, dat kon niet anders!

Lees meer: De Spanjaarden verdreven

Franse furie in Warnsveld

Bonendaal, juni 1672

‘Vive Henri Quatre! Vive ce roi vaillant! Ce diable à quatre, a le triple talent!’

     Lange rijen Franse soldaten zongen uit volle borst, terwijl ze door het kleine Warnsveld richting Zutphen marcheerden.(1) Langs de weg stonden de mensen machteloos toe te kijken. Hun kleine dorpje had geen vestingwallen of een verdedigingsmacht, het enige wat ze konden doen was zich stil houden en hopen dat de vijand zo snel mogelijk verder zou trekken. Dominee Willem(2) en zijn vrouw Catharina stonden voor de Martinuskerk en keken bezorgd naar de soldaten en de voorbij rollende karren en kanonnen.

Lees meer: Franse furie in Warnsveld

De slag bij de Spitholterbrug

Almen, dinsdag 20 april 1703

Een luide boer doorbrak de stilte en een paar honderd lallende Zutphenaren kwam schreeuwend en giechelend bij het bruggetje over de Berkel aan.(1) Berent was een van de weinigen die zich niet had ingedronken, omdat hij de leiding had over dit zooitje ongeregeld en daarom maar beter nuchter kon blijven. Het was geen goed idee geweest om hen van tevoren nog even samen een biertje te laten drinken, want velen hadden duidelijk geen maat weten te houden... Hij probeerde zich op de opdracht te concentreren en stuurde de jongens die er het minst dronken uitzagen het water in om de pijlers van het bruggetje te verzwakken.

Lees meer: De slag bij de Spitholterbrug

tumblr visit counter